Gæster På Bloggen

Pernille Melsted Gæsteblogger Med Indlæg Om Skyggelæremestre

19. maj 2017 MissK 0Comment

Pernille Melsted Er Gæst På Love2Live

Et fremragende indlæg om skyggelæremestre af Pernille Melsted her på Love2Live. Pernille gæster i dag bloggen. Det er jeg meget stolt og beæret over. Hun er min helt store inspirationskilde indenfor skyggearbejde. Pernille er forfatter, foredragsholder, en af tre personer på verdensplan, der er certificeret til at lede Debbie Fords tre-dages Shadow Process Weekend og meget meget mere. Læs hendes indlæg om skyggelæremestre herunder i artiklen.

Pernille Melsted - Skyggelæremestre - gæsteblogger på love2live

Skyggelæremestre dukker jævnligt op i vores liv.

De kommer først og fremmest for at vise os noget om os selv, vi ikke har været villige – eller i stand – til at se.

Man kan sige, at de bærer det for os … ligesom en frakke.

Og vi ved, at det skyggelæremestrene bærer, er vores – for når vi kigger på dem, bliver vi følelsesmæssigt påvirkede og oprørte. Vi ser ikke bare en person med en grim frakke. Vi ser en person med en HÆSLIG frakke. Den er så frygtelig, at vi vender os i afsky, peger fingre ad den eller sladrer om hvor grim den er, når vi kommer hjem.

VI KAN IKKE SLIPPE TANKEN OM DEN FRAKKE.

Andre mennesker passerer vi uden at skænke deres frakker en tanke. Vi tænker ikke på, om de er grimme eller smukke. Det er bare frakker.

Pernille Melsted - Skyggelæremestre - gæsteblogger på love2live

Din følelsesmæssige charge er altid det, der afslører en skyggelæremester.

Du reagerer. Du bliver bragt i affekt.

Og når det sker, ved du, at der er noget, du bør kigge på.

For det er dig, der er i affekt. Andre kan passere den samme person, iklædt den samme frakke, uden at reagere det mindste. Og så er det ikke deres skyggelæremester.

Hvis den egenskab skyggelæremesteren besidder allerede er sundt og fint integreret i os selv, vil vi ikke reagere på (endsige lægge mærke til) ham eller hende.

Nogle gange vil skyggelæremestre vise en egenskab på en overdreven eller forvrænget måde. Egenskaben vil være forstørret eller blæst ud af proportioner, så vi ikke misser den. Grådighed bliver vist for os som ekstrem grådighed. Egoismen er virkelig uklædelig egoisme. Selvforherligelsen er ulidelig selvforherligelse.

Tit forvirrer forvrængningen os.

Jeg er i hvert fald ikke lige SÅ ________ som ham/hende!

Men hvis vi kun kigger på egenskaben – i ikke-forstørret, ikke-forvrænget version, kan vi så genkende den i os selv?

Det burde vi kunne.

Måske kan vi endda se, at egenskaben – i ikke-forstørret, ikke-forvrænget version – kan være gavnlig for os. At den ville være god for os at få bare en lille bitte smule mere adgang til – på en sund måde.

Hvis vi fx bliver provokeret af at vores kollega bralrer op på alle personalemøder, skal vi ikke bralre op på samme måde selv, men måske skal vi kigge på egenskaben “bralre” i mindre forvrænget udgave.

Måske er “bralre” – i sund udgave – at “tage ordet” eller “at føle sig værdig til at tale eller blive hørt”.

Og så kan vi i vores stille sind sende en kærlig tanke til skyggelæremesteren.

Nogle gange kan vi sige:

“Tak for at du viser mig en del af mig selv, jeg burde vise lidt mere – på en mere balanceret måde”.

Eller

“Tak for at du viser mig, hvem jeg også er, selvom jeg ikke vil være ved det” (for pludselig kan vi se, at vi selv bralrer – bare aldrig på jobbet).

Andre gange kan vi sige:

“Tak for at du viser mig, hvem jeg ikke vil være”.

I løbet af en uge møder jeg mange, jeg ikke har lyst til at være som. Vi skal ikke kunne lide alle lige meget. Det ville være unaturligt og uautentisk.

Når jeg ser noget i et andet menneske, jeg ikke kan lide, er det interessante, hvor meget det får lov at fylde.

Observerer jeg det, jeg synes er ucharmerende eller utiltalende – og er hurtigt videre med min dag?

Eller

Reagerer jeg meget kraftigt på det og kan ikke rigtig slippe det igen? Bliver jeg næsten besat af det?

3 gode spørgsmål til at afgøre, om du har mødt en skygge

Ken Wilber sagde: Are you affected or informed?

Når jeg underviser, oversætter jeg det ofte til

Observerer eller reagerer du?

Du skal ikke være bange for at observere (eller føle skyld og skam over at du ikke elsker alle). Men du skal interessere dig for, når du reagerer (følelsesmæssigt stærkt) på andre.

Når deres frakker ikke bare er grimme, men MEGET grimme.

En anden test kan være:

Kan du grine af det, eller bliver du forarget over det?

Hvis du kan grine af en andens adfærd (bralren fx), er der ikke nødvendigvis en skygge på spil. Hvis du overhovedet ikke synes det er sjovt, men bliver forarget, er der stor sandsynlighed for, at der er en skygge på spil. Altså noget du med fordel kunne kigge på – selv.

En tredje test kan være:

Kan jeg sige fra – uden at miste besindelsen?

Hvis du oplever adfærd eller opførsel som er uacceptabel – som fx løgn eller uretfærdighed, kan du så sige fra overfor det, sætte en grænse eller tage den nødvendige konfrontation – på en sober og neutral måde – uden at miste besindelsen eller blive personlig eller perfid?

Det er bestemt ikke alt, vi skal acceptere. Nogle ting skal vi sige fra overfor. Men når vi kan mærke, at vi ikke bare er vrede over noget, men er HELT oppe i det røde felt og bliver ude-af-proportioner-rasende (måske i forhold til andre, der oplever den samme situation eller person), så bør vi være nysgerrige efter at undersøge, hvorfor lige præcis *dovenskab, *uærlighed”, *uretfærdighed eller hvad det nu er, er SÅ forkert/forbudt for os.

Igen, det er graden af følelsesmæssig ladning, der afgør, om det er en projektion eller ej.

Hvis du er interesseret i at lære mere om alt det her, så tjek Shadow Process eller min Shadow Facilitator uddannelse.

Shadow Process bliver afholdt den 9–11 juni, og kommer ikke igen før i juni 2018.

Shadow Facilitator Uddannelsen starter 1. september og bliver ikke udbudt igen før i september 2018.

Pernille Melsted - Skyggelæremestre - gæsteblogger på love2live

Tusind tak til Pernille Melsted – Jeg er i fuld gang med at stille mig selv de 3 spørgsmål og på den måde opleve at gøre mig umage med at forlige mig med min/e skyggelæremestre.

Er du interesseret i at vide mere om Pernille og hendes foredrag, bøger og workshops ? Hun har lavet en super overskuelig kursuskalender – Tjek den HER – Shadow School med 8 korte videoer – til at blive klogere på skyggearbejde finder du HER (og den er ganske gratis) eller tag et direkte kig ind på de mange muligheder (og fantastiske bøger) HER 

Du kan møde andre gæstebloggere på Love2Live HER – Der er både  indlæg fra Odense Bloggers og andre som rammer mig i hjertet og / eller hjernen med deres skønne måde at skrive og fange min interesse og opmærksomhed på.

Kærligst Kristina / Love2Live

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *