Æblegele af paradisæbler opskrift
Let opskrift på æblegele af paradisæbler
Æblegele er let at lave. I min have står et paradisæbletræ. Det bugner med frugter. Høst dem fra august til oktober og lav din egen æblegele med denne lette opskrift. Det smager himmelsk.
Før opskriften blev let, må jeg dog indrømme, at jeg har snurret en del rundt på nettet for at finde ud af, hvordan det kunne blive let. Der er mange meninger om alt lige fra kogningen til om det skal være kolde eller varme glas, og om der skal atamon til.
Her er resultatet og det der gav mig en let opskrift på lækker æblegele.
- 1 kg umodne paradisæbler
- 3 dl vand
- 1 kg sukker (afhængig af den mængde saft du får – 1 liter = 1 kg)
- 1 stang vanilje
- Atamon (hvis du synes til glassene)
Skyl æblerne, halver dem (inkl. æbleskræl og kernehus) og kom dem i en gryde med vandet. Kog dem i 20 – 30 min.
Når æblerne er helt møre (ikke æblemos) tager du dem af varmen og lader dem stå i gryden i 10 min.
Si saften fra i en si / gelepose / viskestykke eller hvad du nu har. Jeg tog i Ikea og fandt denne si med hanke, som jeg lavede en lille anordning til af et par skåle. Lad det stå en 7 – 8 timer.
Hæld den siede saft i en gryde.
Bland vaniliekorn, flækkede vaniljestænger og sukkeret i saften – 1 liter saft skal tilsættes 1 kg sukker. Lad det koge kraftigt i ca. 5 min. Temperaturen skal ramme de 105 grader før det gelerer.
Sluk for varmen og lad det stå og køle af. Efter en 10 minutters tid kan du fjerne skum og vaniljestænger med en hulske. Det vil alternativt gøre din æblegele uklar.
Gele testen
Tag lidt af geleen fra gryden op på en tallerken og lad det køle af. Herefter kan du tage en ske og se om konsistensen er som, du ønsker den.
Hæld din æblegele på glas
Hæld din æblegele på glas, som du har skoldet forinden. Jeg tog en skefuld Atamon og blandede med vand og skyllede det første glas i dette og hældte det videre til næste glas, det skulle ikke være nødvendigt at bruge en skefuld til hvert glas.
Lad din gele stå og køle godt af i glassene under et viskestykke, luk lågene og sæt dem i køleskabet.
Nu har du lækker æblegele til alle efteråret og vinterens retter. Jeg kan nu også rigtig godt lide det til oste. Opbevarer du geleen køligt, så har du til langt ind i foråret.
Små tips jeg fandt i min søgen:
Pektin sidder i skrællen af dit paradisæble. Pektin er det, der får din æblegele til at blive stiv og derfor behøver du ikke stivemidler til æblegele lavet af paradisæbler.
Hvis æblerne er for modne stivner geleen ikke, det kræver mere sukker jo mere modne æblerne er og evt. stivelsesmiddel.
Rigtig god fornøjelse.
Har du tips er du hjertens velkommen til at skrive i kommentarfeltet. F.eks. vil jeg gerne vide om det er bedst at sætte låg på glasset med det samme ? Samt om der en nogle der bruger en juicer ? og hvordan man så får pektinen med i opskriften ? Ligeledes vil jeg høre om I ved om glasset skal være varmt eller koldt inden geleen hældes på disse ? Jeg brugte ny skoldede glas.
Alt i alt er min æblegele blevet så fin og lækkert smager den, hvis jeg selv må have lov at sige det.
Tip: Brug din æblegele til værtindegave. Pak den fint ind og sæt mærkat på glasset.
Lidt info om træet hvis du skulle have lyst at få et i din have.
Kærligst Kristina / love2live
PS: Vidste du, at du kan tilmelde dig mit nyhedsbrev, som udkommer 1 gang om måneden og få nyheder fra bloggen ? Gør det herunder og vær sikker på at få nyhederne fra love2live.dk
3 thoughts on “Æblegele af paradisæbler opskrift”